Реклама в интернет. История. Част 1

Реклама в интернет. История. Част 1

Онлайн рекламата, известна още като онлайн маркетинг, интернет реклама, дигитална реклама или уеб реклама, е форма на маркетинг и реклама, която използва интернет за доставяне на промоционални маркетингови съобщения до потребителите. Много потребители намират онлайн рекламата за разрушителна и все повече се обръщат към блокиране на реклами по различни причини.

Когато софтуерът се използва за извършване на покупката, това е известно като програмна реклама.

Онлайн рекламата включва имейл маркетинг, маркетинг в търсачките (SEM), маркетинг в социалните медии, много видове дисплейна реклама (включително реклама с уеб банери) и мобилна реклама. Подобно на други рекламни медии, онлайн рекламата често включва издател, който интегрира реклами в своето онлайн съдържание, и рекламодател, който предоставя рекламите, които да се показват в съдържанието на издателя. Други потенциални участници включват рекламни агенции, които помагат за генерирането и поставянето на рекламното копие, рекламен сървър, който технологично доставя рекламата и проследява статистически данни, и рекламни филиали, които извършват независима промоционална работа за рекламодателя.

Първият широко рекламиран пример за онлайн реклама беше проведен чрез електронна поща. На 3 май 1978 г. маркетолог от DEC (Digital Equipment Corporation), Гари Тюърк, изпрати имейл до повечето потребители на ARPANET на американското западно крайбрежие, рекламирайки отворена къща за нов модел на компютър DEC. Въпреки преобладаващите политики за приемлива употреба, маркетингът по електронната поща бързо се разшири и в крайна сметка стана известен като „спам“.

Първото известно широкомащабно некомерсиално спам съобщение е изпратено на 18 януари 1994 г. от системен администратор на университета Андрюс чрез кръстосано публикуване на религиозно съобщение до всички дискусионни групи на USENET. През януари 1994 г. Mark Eberra стартира първата компания за имейл маркетинг за включване в имейл списък под домейна Insideconnect.com. Той също така стартира Асоциацията за директен имейл маркетинг, за да помогне за спиране на нежелани имейли и предотвратяване на спам.

Четири месеца по-късно Лорънс Кантър и Марта Сийгъл, партньори в адвокатска кантора, широко популяризираха своите правни услуги в публикация на USENET, озаглавена „Лотария за зелена карта – последна?“Спамът на Canter и Siegel за зелена карта на USENET повиши популярността на онлайн реклама, стимулирайки широк интерес към рекламата както чрез Usenet, така и чрез традиционния имейл.Съвсем наскоро спамът се превърна в по-индустриална операция, при която спамърите използват армии от заразени с вируси компютри (ботнети), за да изпращат спам от разстояние.

GoTo.com (преименуван на Overture през 2001 г. и придобит от Yahoo! през 2003 г.) създаде първия търг с ключови думи за реклама при търсене през 1998 г. Google стартира своята рекламна програма „AdWords“ (сега преименувана на Google Ads) за рекламна програма за търсене през 2000 г. и въведе базирано на качеството разпределение на класирането през 2002 г. , което сортира рекламите при търсене по комбинация от цена на офертата и вероятността на търсещите да щракнат върху рекламите.

Източник: Wikipedia